-
خدمات مرکزپزشکی هسته ای, سی تی اسکن, تراکم استخوان
- دریافت نوبت
مرکز پزشکی هسته ای هلال اهواز به مدیریت دکتر رمضان احدی متخصص پزشکی هسته ای در فضایی بی نظیر و استاندارد که تصویربرداری با گاما کمرا می باشد دراین مرکز کلیه اسکن های هسته ای و سنجش تراکم استخوان انجام می شود و جوابدهی در اسرع وقت وبا نرخ تعرفه دولتی و جوابدهی به روز می باشد.
طرف قرارداد با کلیه بیمه ها
پزشکی هسته ای چیست و چه کاربردی دارد؟
پزشکی هسته ای یکی از روش های تصویربرداری و تشخیصی است که در آن از مقادیر کمی ماده رادیو اکتیو برای تشخیص ، ارزیابی یا درمان انواع بیماری ها مانند سرطان ، بیماریهای قلبی ، مشکلات دستگاه گوارش ، اختلالات غدد درون ریز یا عصبی و سایر ناهنجاری ها استفاده می شود.
این روش از آنجایی که میتواند فعالیت مولکولی را مشخص کند ، بنابراین پتانسیل آن را دارد که بیماری را در مراحل اولیه تشخیص دهد . همچنین می تواند نشان دهد که آیا بیمار به درمان پاسخ داده است یا خیر.
نحوه تشخیص بیماری ها توسط پزشکی هسته ای
در روش تصویربرداری توسط پزشکی هسته ای از مواد رادیو اکتیو به نام رادیوتراکرها برای کمک به پزشکان در تشخیص و ارزیابی شرایط پزشکی استفاده می شود .
رادیو تراکرها مولکول هایی هستند که قابلیت پیوند با مقدار کمی ماده رادیو اکتیو را داشته که میتواند در اسکن PET شناسایی شود .
رادیوتراکرها در تومورها یا مناطق ملتهب جمع میشوند و میتوانند به پروتئینهای خاص بدن متصل شوند .
متداولترین نوع رادیوتراکرها FDG یاF-18 fluorodeoxyglucose است که مولکولی شبیه به گلوکز می باشد .
سلول های سرطانی از نظر متابولیکی فعالیت بیشتری داشته و ممکن است گلوکز را با سرعت بالاتری جذب کنند که این میزان بالاتر را می توان در اسکن های PET مشاهده نمود.
این مسئله به پزشک این امکان را می دهد تا بیماری را قبل از اینکه در سایر آزمایشات تصویربرداری مشاهده شود شناسایی کند . FDG فقط یکی از رادیو ترانسورهای مورد استفاده یا در حال توسعه می باشد.
بسته به نوع معاینه رادیوتراکرها به صورت تزریق وریدی ، بلع یا بصورت گازاستنشاق می شوند و در ناحیه مورد بررسی جمع می شوند .
یک دوربین یا دستگاه تصویربرداری خاص انتشار رادیواکتیو را از رادیوتراکرها تشخیص می دهد. این دوربین یا دستگاه، تصاویر را تولید و اطلاعات ملکولی را فراهم می کند.
بسیاری از مراکز تصاویر پزشکی هسته ای را با توموگرافی کامپیوتری (CT) یا تصویربرداری رزونانس مغناطیسی ( MRI ) برای تولید نماهای خاص سوار می کنند
این روش به پزشک این امکان را میدهد تا اطلاعات دو معاینه مختلف را روی یک تصویر مرتبط تفسیر کند که منجر به اطلاعات و تشخیص دقیق تر میانجامد.
توموگرافی رایانهای با انتشار یک فوتون/ توموگرافی کامپیوتری (Spect/ CT) و توموگرافی انتشار پوزیترون/ توموگرافی کامپیوتری (CT /PET) می توانند هر دو آزمون را همزمان انجام دهند. PET/MRI یک فناوری تصویربرداری نوظهور است که در حال حاضر به طور جهانی در دسترس نمی باشد.
پزشکی هسته ای همچنین روشهای درمانی مانند درمان ید رادیواکتیو (l-131) را ارائه می دهد که از مقادیر کمی ماده رادیو اکتیو برای درمان سرطان و سایر شرایط پزشکی موثر بر غده تیروئید و همچنین درمان های دیگر سرطان ها و شرایط پزشکی استفاده می کند.
بیماران لنفوم غیر هوچکین که به شیمی درمانی نمی دهند ممکن است تحت رادیوتراپی(RIT) قرار گیرند.
رادیو ایمونوتراپی (RIT) یک نوع درمان سرطان است که پرتو درمانی را با توانایی هدف گیری ایمنی درمانی ترکیب میکند. درمانی که تقلید از فعالیت سلولی در سیستم ایمنی بدن است.
پزشکی هسته ای چیست؟
کاربردهای معمول این روش چیست؟
پزشکان از روشهای تصویربرداری پزشکی هستهای برای تجسم ساختار و عملکرد اندام ، بافت ، استخوان و سیستم درون بدن استفاده می کنند.
در بزرگسالان پزشکی هسته ای در موارد زیر استفاده می شود :
• قلب
– تجسم جریان خون و عملکرد قلب (مانند اسکن پرفیوژن میوکارد)
– تشخیص بیماری عروق کرونر و میزان تنگی عروق کرونر
– ارزیابی آسیب قلبی در پی حمله قلبی
– ارزیابی گزینه های درمانی مانند جراحی بای پس قلب و آنژیوپلاستی
– تشخیص رد پیوند قلب
– ارزیابی عملکرد قلب قبل و بعد از شیمی درمانی
• ریه
– اسکن ریه ها برای مشکلات تنفسی و جریان خون
– ارزیابی عملکرد دیفرانسیل ریه برای احیای ریه جراحی
– تشخیص رد پیوند ریه
• استخوان
– ارزیابی استخوان ها از نظر شکستگی ، عفونت و آرتروز
– ارزیابی بیماری متاستاتیک استخوان
– ارزیابی مفاصل مصنوعی دردناک
– ارزیابی تومورهای استخوانی
– ارزیابی مکان های بیوپسی
• مغز
– بررسی ناهنجاری ها در مغز در بیماران با علایم یا اختلالات خاص مانند تشنج ، از دست دادن حافظه و اختلالات مشکوک در جریان خون
– تشخیص شروع اولیه اختلالات عصبی مانند بیماری آلزایمر
– این روش در برنامهریزی جراحی کمک کرده و مناطقی از مغز که ممکن است باعث تشنج شوند را شناسایی می کند.
– بررسی ناهنجاری های موجود در ماده شیمیایی مغز که در کنترل حرکت در بیماران مشکوک به بیماری پارکینسون یا اختلالات حرکتی مربوطه نقش دارد.
– در صورتی که پزشک مشکوک به عود تومور مغزی باشد برای ارزیابی ، برنامه ریزی جراحی یا پرتو درمانی استفاده می کند.
• سیستم های دیگر
– التهاب یا عملکرد غیر طبیعی کیسه صفرا را شناسایی می کند.
– توانایی شناسایی خونریزی در روده را دارد.
– ارزیابی عوارض بعد از عمل جراحی کیسه صفرا
– ارزیابی تورم لنفاوی
– پیدا کردن عفونت
– اندازه گیری عملکرد تیروئید و تشخیص پرکار یا کم کار بودن تیروئید
– ارزیابی جریان مایع نخاعی و نشت احتمالی آن
پزشکی هسته ای در کودکان در چه مواردی استفاده می شود؟
– بررسی ناهنجاری های مری مانند ریفلاکس مری یا اختلالات حرکتی
– ارزیابی باز بودن مجاری اشک
– ارزیابی باز بودن شنت های بطنی در مغز
– ارزیابی بیماری مادرزادی قلب از نظر شنت و جریان خون ریوی
روش انجام کار چگونه است؟
این روش در بیماران به صورت سرپایی یا بستری در بیمارستان انجام می شود.
در صورت لزوم پرستار یا تکنسین از بیمار رگ گیری می کند ، سپس بیمار باید بر روی تخت معاینه دراز بکشد .
رادیو تراکرها به صورت وریدی تزریق شده ، بلعیده می شوند و یا به عنوان گاز استنشاق می شوند. با توجه به اینکه ممکن است از چند ثانیه تا چند روز طول بکشد تا رادیوتراکرها در بدن بیمار حرکت کند و در منطقه مورد مطالعه جمع شود ، در نتیجه تصویربرداری ممکن است بلافاصله بعد از دریافت رادیوتراکر یا حتی چند روز پس از آن انجام شود .
برای تصویر برداری ، دوربین یا اسکنر یک سری عکس از بیمار می گیرد . دوربین ممکن است به دور بیمار چرخیده و یا در یک موقعیت خاص ثابت بماند و از بیمار خواسته شود که موقعیتهای بین تصاویر را تغییر دهد .
هنگامی که دوربین در حال ثبت تصاویر است ، بیمار باید کاملاً بدون حرکت بماند .
در برخی موارد دوربین ممکن است بسیار نزدیک به بدن بیمار حرکت کند که این امر برای دستیابی به بهترین کیفیت تصاویر لازم است.
در صورت استفاده از مبدل یا کاوشگر ، این وسیله کوچک دستی از ناحیه ای که مورد مطالعه در بدن است برای اندازهگیری میزان رادیواکتیویته عبور داده میشود.
برای انجام این روش در کودکان برای بی حرکت نگه داشتن آنها ممکن است نیاز به داروهای آرام بخش باشد.
هنگامی که تصویر برداری به پایان رسید ممکن است از بیمار خواسته شود صبر کند تا تکنسین تصاویر را بررسی کند و در صورتی که تصاویر بیشتری برای شفاف سازی و تجسم بهتره منطقه نیاز باشد ممکن است بیمار باز هم مورد تصویربرداری قرار گیرد.
پس از پایان یافتن تصویربرداری در صورتی که ماده رادیو اکتیو به صورت داخل وریدی تزریق شده باشد ، آنژیوکت از دست بیمار خارج می شود.
سنجش تراکم استخوان
سنجش تراکم استخوان یا دانسیتومتری استخوان نام روشی است که با استفاده از آن می توان سفتی و سختی و درجه محکم بودن استخوان های بدن را تعیین کرد.
اندازهگیری تراکم استخوان یکی از راههای سنجش سلامتی است. در سالهای اخیر با ورود دستگاههای سنجش تراکم استخوان، تمایل فزایندهای در میان پزشکان و در پی آن بیماران برای انجام این آزمایش و بررسی احتمال پوکی استخوان به وجود آمده است.
متاسفانه مثل بسیاری دیگر از روش های بررسی جدید با توجه به مدرن بودن این نوع عکسبرداری، برخی تصور می کنند معجزه می کند و تمایل زیادی برای انجام آن دارند، اما واقعیت این است که با وجود کمکی که اندازه گیری تراکم استخوان به تشخیص پوکی استخوان می کند، گاهی این آزمایش بی علت درخواست می شود و هزینه های اضافی بر جامعه تحمیل می شود.
تراکم استخوان چیست؟
از ابتدای تشکیل جنین به تدریج کلسیم در استخوان ها رسوب می کند و در زمان رسیدن به سن بلوغ و جوانی در بیست سالگی، استخوان ها کاملا متراکم می شوند.
چه عواملی در تراکم استخوان موثر است؟
ژنتیک و میزان فعالیت بدنی مهم ترین عامل تعیین تراکم استخوان است.
بعد از این دو عامل میزان مصرف کلسیم و ویتامین دی نیز در متراکم کردن استخوان موثر است.
به عبارت دیگر کسانی که ورزش را در سنین کودکی شروع کنند و تغذیه پر از لبنیات داشته باشند، ذخیره بیشتری از استخوان متراکم را در ابتدای جوانی خواهند داشت.
پس از این که استخوان ها در سن جوانی متراکم شدند، شروع به پوک شدن می کنند. اینجا هم در کاهش سیر نزولی تراکم استخوان، ورزش، مصرف کلسیم و ویتامین D موثر است.
به این ترتیب کسانی که ورزش منظم و مداوم می کنند، هم استخوان های متراکم تری خواهند داشت و هم سیر پوک شدن استخوان در بدن آنها کند خواهد بود.
درمان پوکی استخوان زمانی انجام می شود که آزمایش سنجش تراکم استخوان نشان دهنده پوکی استخوان باشد
چگونه تراکم استخوان اندازه گیری می شود؟
برای سنجش تراکم استخوان راه های متفاوتی وجود دارد، ولی رایج ترین روش آن، استفاده از روش DEXA است.
DEXA که مخفف عبارت Dual Energy X-ray Absorptiometry است، روشی است که از اشعه ایکس برای سنجش تراکم استخوان استفاده می کند.
در این روش از دو منبع، اشعه ایکس به سمت استخوانی که قصد سنجش تراکم آن را دارند فرستاده می شود.
مقداری از اشعه توسط استخوان جذب شده و مقداری از آن از استخوان عبور کرده و از سمت دیگر بدن خارج می شود.
مقدار هر کدام از این دو اشعه بعد از خروج از بدن توسط یک گیرنده اندازه گیری می شود.
هر چه تراکم استخوانی بیشتر باشد (به این معنی که خلل و فرج و فضاهای خای ریز داخل استخوان کمتر باشند) مقدار بیشتری از اشعه ایکس را جذب کرده و اجازه عبور اشعه کمتری را می دهد و مقدار اشعه کمتری به گیرنده می رسد.
اشعه دریافتی توسط گیرنده یا دتکتور Detector به یک کامپیوتر رفته و در آنجا مقیاس مقدار اشعه به مقیاس میزان تراکم استخوان تبدیل می شود.
استفاده از دو منبع اشعه ایکس به منظور دقیق تر کردن اندازه گیری است.
سنجش تراکم استخوان
دو نوع دستگاه اسکن برای سنجش تراکم استخوان وجود دارد: اسکنرهای مرکزی و اسکنرهای محیطی.
در دستگاه های اسکنر مرکزی تراکم استخوان های مرکز بدن یعنی ستون مهره و لگن بررسی شده و در دستگاه های اسکنر محیطی تراکم استخوان های محیطی تر مانند مچ دست، مچ پا و انگشتان بررسی می شود.
در اسکنر های مرکزی ابتدا بیمار بر روی تخت دستگاه به پشت دراز می کشد و از او خواسته می شود که در حین انجام تست بی حرکت باشد.
سپس دتکتور یا اسکنر Scanner دستگاه بر روی قسمتی از بدن که قصد اندازه گیری تراکم استخوان آن را دارند قرار گرفته و یک منبع اشعه ایکس پرتو را به سمت استخوان هدف می تاباند.
این استخوان معمولا ستون مهره یا مفصل ران در ناحیه لگن است. این استخوان ها محل هایی هستند که بیش از بقیه استخوان ها بر اثر پوکی استخوان دچار شکستگی می شوند.
اسکن یا سنجش تراکم استخوان حدود 10 تا 20 دقیقه طول می کشد.
اسکنر های محیطی کوچک تر و سبک تر بوده و استفاده از آنها راحت تر است.
برای انجام تست سنجش تراکم استخوان نیاز به آمادگی خاصی وجود ندارد.
در خانم های 65 ساله و بالاتر بهتر است تراکم استخوان سنجش شود
چگونه تراکم استخوان اندازه گیری می شود؟
سنجش تراکم استخوان بیشتر در کسانی استفاده می شود که در معرض خطر ابتلا به استئوپروز یا پوکی استخوان هستند.
از آن جا که در خانم ها پس از یائسگی تراکم استخوان کم می شود و پس از شصت و پنج سالگی احتمال شکستگی به دلیل پوکی استخوان وجود دارد، در خانم های 65 سال و بالاتر بهتر است تراکم استخوان سنجش شود.
از موارد دیگری که این آزمایش توصیه می شود، شامل خانم هایی است که خیلی زود یائسه شده اند و کسانی که کورتون به مدت طولانی استفاده کرده اند.
در مواردی که استخوان ها با ضربه کوچکی شکسته شوند، مثلا وقتی با یک زمین خوردن ساده استخوان لگن می شکند، باید به پوکی استخوان شک و تراکم استخوان را اندازه گیری کرد.
پوکی استخوان در ابتدا هیچ علامتی ندارد، ولی می تواند موجب افزایش خطر شکستگی استخوان شود.
پس در موارد زیر توصیه می شود که از سنجش تراکم استخوان استفاده شود:
- بروز شکستگی استخوان بعد از یک ضربه خفیف
- ایجاد قوز در کمر به علت شکستگی های مکرر مهره
- مصرف کورتون به مدت طولانی ( مصرف این دارو موجب پوکی استخوان می شود)
- بروز یائسگی زودرس در سنین کمتر از 45 سال
- آمنوره یا قطع پریود های قاعدگی قبل از یائسگی به مدت بیش از یک سال
- وجود بیماری های همراه با پوکی استخوان مانند روماتیسم مفصلی و یا بیماری سلیاک
- سابقه وجود شکستگی لگن در خانواده مادری
- کم بودن شدید وزن به صورتی که BMI کمتر از 19 باشد.
درمان پوکی استخوان
درمان پوکی استخوان زمانی انجام می شود که آزمایش سنجش تراکم استخوان نشان دهنده پوکی استخوان باشد.
با این حال با داروهایی مثل آلندرونات که به صورت قرص های روزانه یا هفتگی وجود دارد، یا با تزریق آمپول های مشابه که به صورت ماهانه انجام خواهد شد، بیماری درمان می شود.
مصرف مکمل های کلسیم و ویتامین D به موازات این درمان ها برای بهبود لازم و موثر است.
اندازهگیری تراکم استخوان یکی از راههای سنجش سلامتی است. در سالهای اخیر با ورود دستگاههای سنجش تراکم استخوان، تمایل فزایندهای در میان پزشکان و در پی آن بیماران برای انجام این آزمایش و بررسی احتمال پوکی استخوان به وجود آمده است.
متاسفانه مثل بسیاری دیگر از روش های بررسی جدید با توجه به مدرن بودن این نوع عکسبرداری، برخی تصور می کنند معجزه می کند و تمایل زیادی برای انجام آن دارند.
آیا من به سنجش تراکم استخوان نیاز دارم؟
بر اساس دستورالعمل بنیاد بین المللی پوکی استخوان، چند گروه از افراد جامعه هستند که باید تست سنجش تراکم استخوان بدهند:
-همه زنان یائسه که 65 سال به پایین هستند و فاکتورهای پوکی استخوان در آنها بالاست.
-همه زنان 65 ساله و مسن تر.
-زنان یائسه که شکستگی استخوان داشته اند؛ این بند اجباری نیست زیرا ممکن است درمان بدون در نظر گرفتن تراکم استخوان شروع شده باشد.
-زنان با شرایط پزشکی مرتبط با پوکی استخوان. پزشک در تشخیص این مورد می تواند به شما کمک کند.
-زنانی که تصمیم آنها برای استفاده از دارو ممکن است به پوکی استخوانشان کمک کند.
-مردان 70 سال به بالا.
-مردان بین سنین 50 تا 69 سال که فاکتورهای خطر پوکی استخوان در آنها بالاست.
آیا برای بررسی روند درمان پوکی استخوان، از تست های سنجش استخوان استفاده می شود؟
انجمن پزشکی آمریکا و برخی دیگر از سازمان های معتبر پزشکی، دستورالعملی را تبیین کرده اند که بر اساس آن تکرار تست تراکم استخوان (تصویربرداری با دستگاه دگزا) برای بررسی روند درمان پوکی استخوان در 3 سال اول شروع درمان یا پیشگیری را غیر ضروری میدانند. تغییرات تراکم استخوان با درمان های موجود بسیار کند پیش می رود. این تغییرات آن قدر کوچک هستند که در برابر خطای اندازه گیری دستگاه در فواصل زمانی کمتر از 3 سال، به چشم نمی آیند. پزشکان بر این باورند که تکرار اسکن های دگزا نمی تواند بین یک افزایش واقعی در تراکم استخوان در نتیجه درمان یا یک تغییر صرف در اندازه گیری را از خود دستگاه تشخیص دهد.
اطلاعات تماس مرکز پزشکی هسته ای هلال( دکتر رمضان احدی) اهواز
ادرس مرکز پزشکی هسته ای هلال( دکتر رمضان احدی) اهواز: استان خوزستان، اهواز، کیانپارس، خیابان 11 شرقی
شماره تماس مرکز پزشکی هسته ای هلال( دکتر رمضان احدی) اهواز: ۰۶۱-۳۳۹۲۵۴۱۱
اسکن طب این امکان را فراهم کرده است که به راحتی و به صورت رایگان جهت نوبت گیری برای انجام انواع اسکن هسته ای در مرکز پزشکی هسته ای هلال( دکتر رمضان احدی) اهواز و جهت نوبت گیری برای سنجش تراکم استخوان در مرکز پزشکی هسته ای هلال( دکتر رمضان احدی) اهواز اقدام نمایید.
Monday
8:00 ق.ظ - 7:00 ب.ظ
Tuesday
8:00 ق.ظ - 7:00 ب.ظ
Wednesday
8:00 ق.ظ - 7:00 ب.ظ
Thursday
8:00 ق.ظ - 7:00 ب.ظ
Friday
N/A
Saturday
8:00 ق.ظ - 7:00 ب.ظ
Sunday
8:00 ق.ظ - 7:00 ب.ظ
ژانویه 9, 2025 7:14 ب.ظ local time
استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است. کلیه حقوق این سایت متعلق به اسکن طب میباشد.
Add a review