اتاق دستگاه ام آر آی

MRI Room RF Cage

آشنایی با RF Cage یا قفس فارادی در MRI

دلیل استفاده از اتاق مخصوص برای دستگاه MRI :

اگر تا اینجا مطالب اسکن طب را دنبال کرده باشید، این نکته را می دانید که دستگاه MRI برای ایجاد حرکت و جنبش در هسته اتم های هیدروژن، از سیگنال های قوی و فرکانس بالای امواج رادیویی یا RF استفاده می کند. این امواج قوی می توانند سایر تجهیزات الکترونیکی در بیمارستان را مختل کند یا بر روند دریافت سیگنال تلویزیون و رادیو در همسایگی خود تأثیر بگذارند. در ادامه به بررسی اتاق دستگاه ام آر آی خواهیم پرداخت.

به طور عکس نیز، سیگنالهای RF خارجی ممکن است توسط کویل های RF سیستم MRI دریافت شده و بر صحت داده های تصویربرداری تأثیر منفی بگذارد. بنابراین ، اتاقهای اسکن باید به طور موثر محافظت شوند تا از خروج یا ورود فرکانس های رادیویی یا RF جلوگیری شود. از این رو اتاق های ام ار ای را در یک محفظه عایق بنام RF Cage یا ار اف کیج می سازند.

‎ RF cage چیست ؟

به اتاقی که دستگاه ام ار ای در آن نصب میشود و یکی از ملزومات اولیه نصب دستگاه میباشد گفته میشود که با اسمهای RF cage .RF sheild . RF cabin در بازار تجهیزات پزشکی مرسوم است .

نحوه اجرای اتاق RF :

در این مقاله قصد داریم تا به طور کامل به معرفی اتاق دستگاه ام آر آی ، اتاقهای عایق RF Cage یا RF Shield بپردازیم. محفظه RF اساساً یک قفس فارادی است که از پنل هایی از قابهای چوبی گرد با روکش فویلی با کیفیت بالا ساخته شده است که به هم چسبیده اند تا از یکپارچگی محافظ در طول عمر اتاق RF اطمینان حاصل شود.

کابل های برق ، لوله های گاز پزشکی و سایر لوازم در حفره های تعبیه شده در پنل های دیوار قرار میگیرند و از دید خارج می شوند. این حالت نصب پنلی در صورت لزوم ، به استثنای کف ، این امکان را می دهد که قفس را برچیده و در مکان دیگری نصب کرد. همه اتصالات از مواد غیر مغناطیسی هستند.

درها ، پنجره ها نیز برای جلوگیری از نشتی محافظ یا مجهز به فیلتر هستند. اتاق های RF عایق دی الکتریکی از بقیه ساختمان هستند. آنها در قالب های پیش ساخته به سایت تحویل داده می شوند و توسط پرسنل آموزش دیده مونتاژ و نصب می گردند.

بخش های مختلف اتاق شیلد دستگاه ام آر آی:

ار اف شیلد ( RF Shield ) باید کل اتاق – دیوارها ، کف و سقف را احاطه کند. چنین جعبه رسانایی که برای محافظت از تداخل الکترومغناطیسی سرگردان استفاده می شود ، به عنوان قفس فارادی نیز شناخته می شود. تقریباً از هر نوع فلزی می توان استفاده کرد ، از جمله آلومینیوم و فولاد گالوانیزه.

با این حال ، رایج ترین محفظه RF شامل صفحات چوبی است که با مس روکش شده اند. در محدوده فرکانس های مورد استفاده برای MRI ، عمق رسانایی برای مس بسیار کم است ، به این معنی که فقط یک لایه نازک از محافظ فلزی مورد نیاز است.

کف اتاق مگنت به طور کلی از مس یکپارچه ساخته می شود که با مواد کف جامد آنتی استاتیک پوشانده می شود. دیوارهای داخلی به طور معمول با دیوار گچ ساخته شده اند. سقف اتاق مگنت معولا به صورت آویزان و به حالت سقف کاذب نصب می شود تا لوله ها و کابل ها و وسایل روشنایی اتاق مگنت از خارج از شیلد RF عبور داده شوند. درب اتاق مگنت نیز نباید اجازه نشت RF را بدهد .

از اینرو توسط مجموعه ای از نوارهای تماس الکتریکی یا یک لوله پنوماتیک فلزی پیوسته آب بندی می شود. به دلیل باز و بسته شدن مکرر ، شیلدهای درب اتاق مگنت اغلب آسیب می بیند و منبع رایج نشت RF به داخل اتاق است. پنجره ها با مش مسی سیاه شده بین دو تکه شیشه که به صورت جانبی با دیوارهای محفظه RF متصل می شوند ، روکش شده اند.

تست اتاق شیلد RF

هنگامی که RF Shielding انجام شد ، باید تست شود تا از حداقل میزان نویز RF در محیط اطراف تجهیزات MRI اطمینان حاصل شود. به طور معمول ، برای آزمایش نویز RF ، یک فرستنده در خارج از اتاق قرار می گیرد که فرکانس و قدرت موج RF خاصی را منتقل می کند. یک گیرنده در داخل اتاق شیلد قرار داده می شود تا مشخص شود چه مقدار سیگنال به محافظ RF نفوذ می کند. از طریق این آزمایش ، می توان تعیین کرد که آیا اتصالات یا محافظ باید تعویض شوند یا محافظ رسانای درب باید ارزیابی شود.

اهمیت RF شیلد

تا اینجای کار با کلیت و نحوه عملکرد محاظ یا شیلد ار اف اتاق مگنت دستگاه ام ار ای آشنا شده اید. اما شاید از خود بپرسید که اهمیت این محافظ چقدر است. اگر بخواهیم خیلی ساده بگوییم، می توان گفت که اهمیت این موضوع از اهمیت میزان عمر دستگاه ام ار ای بیشتر است.

بگذارید اینگونه بگوییم، یک دستگاه ام ار ای زیمنس سال 2021، ممکن است در صورت قرار گرفتن در یک RF Cage نامناسب، تصاویری با کیفیت پایین تر از یک دستگاه MRI Philips Achieva 2008 ارائه دهد. این امر کاملا قابل رخ دادن است و در بسیاری از مراکز ام ار ای مشهود بوده است.

پس RF Shielding هنگام نصب دستگاه MRI برای دستیابی به تصاویر مطلوب و کاهش تداخل با تجهیزات الکترونیکی خارج از ، اتاق بسیار بسیار مهم است. بسیاری از کمپانی های تولید MRI معمولا پنل های RF Shield را به همراه دستگاه تحویل می دهند، که خیال خریدار از بابت متریال و جنس پنل ها راحت باشد. اما نکته ای که مهمتر از انتخاب جنس پنل است، نحوهدرست اجرا و نصب شدن پنل های RF شیلد است. در صورت اجرای نادرست اتاق RF شیلد، ممکن است خسارت های جبران ناپذیری به مراکز وارد شود. پس برای انتخاب تیم اجرایی نصب پنل های RF وسواس به خرج دهید.

متریال اجرایی اتاق ام ار ای

چند نوع اتاق ام ار ای که آزماشات خود را پاس کرده و قابل اجرا میباشد که هر شرکتی طراحی و اجرای مختص به خود را دارد

۱: اتاق چوب و مس که در این اتاق با توجه به ابعاد اتاق که توسط کارشناسان فنی در این رشته محاسبه میگردد کلافهای چوبی با چوب مقاوم و با کیفیت ساخته میشود و طور کاملا تخصصی ورق مسی با خلوص بسیار بالا به دور کلافهای چوبی پیچیده میشود و کلافها کنار هم با روشهای علمی پیچ میشوند و در نهایت تبدیل به اتاق میشود و زیر سازی آن هم بصورت چند لایه ابتدا ایزوگام جهت جلوگیری از نفوذ نم و رطوبت سپس لایه فوم جهت تراز نمودن سپس سه لایه ورق ام دی اف مقاوم در برابر وزن دستگاه شیار دار که با ترفندهای خاص بهم متصل میشوند و کل کف بصورت یکپارچه و متصل بهم میباشند پس از آن یه لایه مس و درزهای مس بهم لحیم شده و در اخر یه لایه ام دی اف دیگر در کف اتاق و سپس یه لایه کف پوش آنتی استاتیک میباشد جهت زیبایی دیوارها هم بنا به سلیقه مشتری میتواند ام دی اف یا کناف و هر متریال دیگری که فلز در آن بکار نرفته باشد .

۲ : اتاق استیل که بازم اساس کار و نحوه اجرا مطابق توضیحات بند یک میباشد فقط با این تفاوت که کف و دیواره ها بجای مس و چوب با ورق های استیل که لبه های آن بصورت L میباشد به هم متصل میشوند .

۳ ،اتاق گالوانیزه هم میتواند این کار را انجام دهند

توضیح اینکه در این اتاق هیچ چیزی بصورت مستقیم نمیتواند وارد شود
اعم از کابلهای دستکاه ،ورودی و خروجی هوا ، سیمهای روشنایی برق اتاق و موارد دیگر که تمامی اینها با فیلترهای مخصوص بخود وار این اتاق میشوند .

⦁ دریافت مشاوره و درخواست اجرای اتاق ام آر آی ( RF cage ):

وبسایت تخصصی اسکن طب جهت مراکزی که قصد خرید و تجهیز دستگاههای تصویربرداری پزشکی را دارند آمادگی خود را برای ارسال تجربیات خود نموده است.

این وبسایت با کمک مهندسان مجرب این حوزه قادر خواهد بود تا این تجربیات ارزنده را در اختیار مراکز تصویربرداری پزشکی تازه تاسیس و در حال تاسیس قرار دهد. لذا جهت تماس با تیم پشتیبانی این وب سایت از طریق لینک زیر درخواست خود را ارسال نموده تا همکاران ما در اسرع وقت از طریق ایمیل یا تماس تلفنی با شما تماس حاصل نمایند. 

  • هادی جوادپور
    نوامبر 20, 2022 در 8:15 ب.ظ

    باسلام
    مرکز ما درحال ساخت و تکمیل ابنیه هست.
    جهت راه اندازی و آماده سازی محیط نصب مشاوره میخوام .
    باتشکر

افزودن دیدگاه