سرطان پستان زندگی میلیون ها زن و خانواده های آنها را تحت تأثیر قرار داده است. تأثیرات فردی و اجتماعی آن بسیار مهم است و تلاش های عمده ای در سراسر جهان برای تشخیص زودهنگام و درمان موثر انجام می شود.
با توجه به فراگیر شدن سرطان پستان در بین بانوان در ایران و به خصوص شیوع آن در سنین پایین، تشخیص و درمان این معضل، به تازگی در کانون توجه متخصصین محترم حوزه انکولوژی و نظام سلامت کشور قرار گرفته است.
با توجه به اینکه درمان این سرطان براحتی میسر نبوده و عموما روشهای به کار رفته، خود سبب بروز معضلات بعدی برای بیماران می گردند و همچنین با در نظر داشتن بیم احتمال عود مجدد بیماری که در تمام طول زندگی همراه فرد بیمار خواهد بود؛ تشخیص زود هنگام آن، تنها راه قطعی درمان مشکل فوق به نظر می رسد.
امروزه سرطان سینه بیش از هر زمان دیگری شناخته شده است ، بسیار فراتر از طبقه بندی قبلی آن در “لوبولار” یا “مجرا” یا صرفاً از نظر اندازه.
در حال حاضر هر زنی می تواند فرصت بهتری برای هریک از آنها در اختیار داشته باشد ، با تمایز آشکار ضایعات خوش خیم از بدخیم ، اجتناب از تشخیص و درمان های غیر ضروری ، شناسایی دقیق انواع تومور ، درمان های شخصی شده و اثربخشی آنها را اندازه گیری می کند. گزینه های تصویربرداری پزشکی انقلابی امکان مشاهده و ردیابی دقیق پیشرفت سرطان سینه از بیماری به سلامت را فراهم می کند.
در زمان کنونی، در راستای تشخیص سرطان پستان به روش غیر تهاجمی، از دو نوع سیستم تصویربرداری به اصطلاح، ” آناتومیکی ” و ” فیزیولوژیکی ” استفاده می گردد که هریک به دلایلی که در ادامه به آنها اشاره می گردد، فاقد کارایی مطلوب بوده و گهگاه حتی از تلفیق آنها جهت پوشاندن نقاط ضعف یکدیگر استفاده می شود که این روش نیز همواره کارآمد نیست.
نقاط ضعف سیستم های تصویربرداری آناتومیکی موجود:
عدم کارایی سیستم های تصویربرداری آناتومیکی نظیر MRI ، ماموگرافی و سونوگرافی ( الاستوگرافی ) که عموما در این خصوص به کار گرفته می شوند، به این علت است که سیستم های فوق از تمایز آناتومیکی بین بافت های سالم و سرطانی برای یافتن آنها بهره می برند؛ این در حالی است که تومورهای پستانی در مراحل اولیه نه تنها بسیار کوچک اند بلکه حتی ممکن است با بافت های مجاور نیز تفاوتی از منظر آناتومیکی نداشته باشند؛ لذا نه تنها سیستم های تصویربرداری آناتومیکی با رزولوشن پایینی که دارند در تشخیص این قبیل توده های کوچک به دام می افتند بلکه شاید به دلیل همسانی آناتومیکی بافت ها، اصولا مکانیزم مناسبی برای تشخیص آنها را نداشته باشند و معمولا زمانی این سیستم ها قادر به تشخیص چنین توده هایی می گردند که حجم توده بسیار بزرگ شده و برای درمان آن راه حلهای محدودتری در دست است.
نقاط ضعف سیستم های تصویربرداری فیزیولوژیکی موجود:
به منظور تشخیص تومورهایی که شباهت زیادی به بافت های مجاور خود دارند عموما از سیستم های تشخیص فیزیولوژیک استفاده می شود که در آنها به جای تمایز آناتومیکی بافت تومور و بافت های مجاور، از تمایز فیزیولوژیکی استفاده می گردد. البته همانگونه که قبلا نیز اشاره شد، این قبیل دستگاه ها نیز محدودیت ها و نواقصی به شرح ذیل دارند که مانع از فراگیر شدن آن ها می گردد.
از این میان، می توان بهBSGI ( Breast Specific Gamma Imaging ) اشاره نمود که رزولوشن پایینی داشته و در آن تحت فشار بودن بافت سینه حین تصویربرداری نه تنها سبب آزار بیمار می گردد بلکه به علت فشردن بافت های سرطانی امکان تعیین محل و شکل بافت مذکور نیز در آن مقدور نیست.
سیستم MRS ( Magnetic Resonance Spectroscopy ) مدالیتی دیگری است که در حال حاضر یکی از معتبرترین مراجع تشخیصی به شمار می رود ولی حساسیت پایین آن نسبت به دستگاه پت-سی تی ، زمانبر بودن پروسه تصویربرداری، ( حدود 40 تا 45 دقیقه در شرایط استاندارد و نتایج به اشتباه مثبتی که گاها ایجاد می نماید، آن را غیر قابل اطمینان ساخته ونهایتا نمی توان براحتی به نتایج آن استناد نمود.
مدالیتی بعدی که در پروسه تشخیص فیزیولوژیکی به کار می رود، General PET است که قابلیت تشخیص تومورهای مورد بحث را دارد لکن رزولوشن آن همچنان در مقایسه با Breast PET پیشنهادی پایین تر بوده(Minimum 4 mm) و از آن مهمتر به جهت حساسیت پایین ترمیزان دوز دریافتی بیمار نیز به مراتب از Breast PET ( PEM ) بالاتر است. همچنین به دلیل احتمال صدمات بعدی که به بیمار وارد می نماید، برخلاف اسکن پت پستان با مامی پت قابلیت استفاده به طور عمومی را در مراحل ابتدایی غربالگری ندارد.
به نظر می رسد در حال حاضر سیستمی که بتواند کاستی های سیستم های قبلی را مرتفع نموده، در همان گامهای اولیه با اطمینان بالایی به تشخیص سرطان سینه نایل شود، بیمار را تا پایان مراحل درمان تحت نظر داشته باشد و خود نیز لطمه ای به بیمار وارد نسازد، سیستم Breast PET است که به طور خاص جهت تصویربرداری Breast با هدف رسیدن به بالاترین حساسیت و رزولوشن به عنوان دو عامل اساسی تشخیص توده طراحی و در آن به طور ویژه وضعیت آناتومیکی بافت مورد نظر در بدن بیمار و راحتی وی حین تصویربرداری لحاظ گردیده اند.
⦁ دریافت نوبت اسکن:
وبسایت تخصصی اسکن طب برای راحتی بیماران جهت اخذ نوبت اسکنهای پزشکی و تصویربرداری پزشکی پنلی راه اندازی نموده است تا بیماران به راحتی تاریخ اسکن و مرکز تصویربرداری پزشکی خود را انتخاب نماید. که از طریق لینک زیر میتوانید نوبت اسکن ، نوع اسکن ، شهر مورد نظر جهت اسکن و تاریخ و ساعت اسکن خود را انتخاب نمایید.
جهت دریافن نوبت اسکن پت پستان از طریق لینک دریافت نوبت اسکن میتوانید این اسکن را از طریق وب سایت اسکن طب دریافت کنید.
Add a comment