اسکن RBC
اسکن RBC یکی از اسکنهای پزشکی هسته ای است که برای تشخیص خونریزی فعال گوارشی و تعیین محل خونریزی به کار می رود. در بسیاری از بیماران علی رغم بررسی های تشخیصی اولیه، تشخیص خونریزی فعال گوارشی دشوار است. در این بیماران اسکن RBC تستی حساس و دقیق محسوب می شود و می تواند مقادیر جزئی خونریزی را هم مشخص کند.
فرایند انجام اسکن
مقداری خون از بیمار گرفته شده و با ماده رادیودارو Tc-99m در شرایط خاص نشاندار می شود، سپس خون حاوی گلبول قرمز نشاندار به بیمار تزریق شده و همزمان تصویربرداری شروع می شود. تصاویر دینامیک به مدت 30 دقیقه گرفته شده و در صورت لزوم تصاویر تاخیری 1 ، 2 ، 4 و 8 ساعت بعد از تزریق (و گاهی 24 ساعت بعد از تزریق) به مدت حدود 5 دقیقه از ناحیه شکم و لگن گرفته می شود.
آمادگی بیمار جهت انجام اسکن
– بیمار بایستی از 6 ساعت قبل ناشتا باشد.
مدت زمان انجام اسکن
حدود 4 تا 5 ساعت ، وگاهی مراجعه 8 ساعت و 24 ساعت بعد از تزریق ضروری است.
نکات قابل توجه
– عارضه و میزان اشعه این اسکن برای بیمار بسیار ناچیز می باشد.
– در صورت بارداری یا شیردهی بایستی اطلاع داده شود.
– بیمار بایستی کلیه مدارک قبلی خود (آزمایش، سونوگرافی، اسکن قبلی و…) را همراه داشته باشد.
علت انجام اسکن RBC
این آزمایش برای یافتن محل دقیق خونریزی صورت می گیرد. در افرادی که از طریق کولون یا دیگر بخش های سیستم گوارشی خونریزی دارند و علت خونریزی مشخص نمی باشد از این روش اسکن استفاده می شود.
در صورتی که جواب آزمایش طبیعی باشد هیچ خونریزی در سیستم گوارشی دیده نمی شود. ولی در غیر اینصورت خونریزی فعالی از بخش یا بخش های مشخصی از سیستم گوارشی دیده می شود.
عوارض اسکن RBC
عوارش احتمالی این نوع اسکن به شرح زیر است:
غش کردن یا احساس سبکی سر
هماتوم یا تجمع خون در زیر پوست
عفونت – زیرا احتمال کمی وجود دارد که پوست برش خورده باز شود و میکروب ها وارد بدن شوند.
نتیجه گیری
افراد ندرتاً به مواد رادیواکتیو واکنش آلرژیک نشان می دهند. زیرا فرد در معرض مقدار ناچیزی مواد رادیواکتیو قرار می گیرد که احتمال واکنش آلرژیک را به حداقل می رساند. این مواد به سرعت تجزیه می شوند و نهایتاً ظرف یک تا دو روز از بین می روند. اسکنر هیچ گونه پرتویی ساتع نمی کند بنابراین جای نگرانی نیست. در کل این اسکن برای زنان باردار و شیرده توصیه نمی شود.